Factsnapp

Nieuws

Duurzaam zijn versus duurzaam zien

Weinig grote producenten van voedingsmiddelen, huishoud- en verzorgingsproducten zijn echt serieus met duurzaamheid bezig. Een paar bedrijven vormen gelukkig een positieve uitzondering, dit wordt echter niet altijd door de consument herkend of erkend.

’s Werelds grootste beursgenoteerde FMCG-producenten werden door CDP gerangschikt naar milieuvriendelijkheid, met als centrale vraag: in hoeverre zijn ze klaar voor de omschakeling naar een CO2- en klimaatneutraal model? Bij de voedselfabrikanten komt Danone daarbij als beste uit de bus, onder de drogmetica-producenten scoort Unilever het hoogst.

Unilever weet haar duurzame inspanningen ook te vertalen naar een duurzaam imago. Danone slaagt daar echter minder goed in. We hebben de Factsnappers 10 grote FMCG-merken voorgelegd en gevraagd welke producenten volgens hen het best scoren op duurzaamheid. Unilever kwam daarbij als “winnaar” uit de bus; meer dan een derde kiest hen als meest duurzaam. Volgens het genoemde onderzoek dus ook terecht. Danone wordt echter slechts door 6% van de respondenten gekozen en komt daarmee overall op een 6e plek terecht.

Per categorie ziet de rangschikking er als volgt uit:

De Coca-Cola Company heeft het meest duurzame imago. Factsnappers kennen het bedrijf de 1e plaats in de categorie voedingsmiddelen toe. In werkelijkheid behoren zij echter nog tot de onderste regionen. Volgens de makers van de ranglijst zijn zij op dit moment wel bezig de omslag te maken. PepsiCo scoort in werkelijkheid een niet slechte 4e plek, maar wordt door minder dan 1% van de Factsnappers als het meest duurzaam gezien.

Wanneer je een duurzaam imago nastreeft, lijkt het dus niet alleen van belang duurzaam te handelen, maar ook om je duidelijk op die manier te profileren.

Content moet steeds sneller beschikbaar zijn. Liefst binnen 1 uur. Wil jij ook razendsnel  inspelen op de actualiteit en zelf marktonderzoek uitvoeren onder ons representatieve panel? Kijk voor de mogelijkheden op www.factsnapp.com.