Nieuws
Factsnapp primeur: onderzoek onder huisdieren met AI
Factsnapp heeft als eerste bureau in Europa een doorbraak behaald door onderzoek mogelijk te maken onder huisdieren. Door middel van een zelf ontwikkelde AI-tool met gebruik van de webcam kunnen nu ook huisdieren vragenlijsten beantwoorden. Vooralsnog werkt het systeem het best bij honden, maar de ontwikkelingen bij andere huisdieren gaan snel.
Doorbraak
‘Je kan zeker zeggen dat we hier te maken hebben met een doorbraak’, aldus Steven Noordam, partner van Factsnapp. ‘Tot dusverre deden we altijd onderzoek over huisdieren, maar dankzij deze techniek doen we nu ook de online onderzoeken onder de dieren zelf. En dat is een logische stap in deze tijd. Neem bijvoorbeeld een online concepttest, waarom zou een hondenbezitter kiezen welk hondenvoer een hond het lekkerst lijkt als de hond het zelf kan aangeven?’
AI-tool met webcam
‘Onze AI-tool is meer dan twee jaar in ontwikkeling en meet de reacties van huisdieren op visuals en geluiden. Het dier kan zelf keuzes maken en voorkeuren aangeven. Uiteraard is een webcam en microfoon hierbij een vereiste. Met AI worden het gedrag en de geluiden van het huisdier, in reactie op de gestelde vragen, vertaald in data die duidelijke resultaten opleveren. Een voorbeeld hiervan is onderstaande concepttest voor hondenvoer, waarbij de hond o.b.v. afbeeldingen kon aangeven welk voer het lekkerst lijkt.
Vele toepassingen
Er is veel vraag naar onderzoek onder deze nieuwe ‘doelgroep’. ‘Verschillende klanten hebben al onderzoeken uitgevoerd op het huisdierenpanel van Factsnapp. En dan gaat het niet alleen over het voer voor huisdieren. Op dit moment doen we een onderzoek voor een bouwmarkt die op basis van deze techniek het meest aansprekende hondenhok test. Ook dat levert zeer interessante resultaten op’. aldus Noordam.
Succes bij honden, uitdagingen bij andere dieren
‘We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling’ vervolgt Noordam. ‘Bij honden werkt het algoritme heel erg goed, maar bij poezen al iets minder. Bij knaagdieren zoals cavia’s en hamsters zijn de resultaten zelfs ronduit teleurstellend. Er is dus nog duidelijk werk aan de winkel’.
Wil jij ook onderzoek doen onder huisdieren? Start dan hier jouw eerste onderzoek op. Een keer (gratis) testen of een demo boeken kan natuurlijk ook.